Vi tror att det kan vara bra om den som vill jobba med övningarna som är framtagna inom projektet, är väl införstådd med vad vi menar med Fair Sex™. Vi tror också att definitionen av Fair Sex kan vara av intresse för många som pratar om sex och relationer med unga. Här nedan kan du läsa mer om det. Vi vill också passa på att tipsa om andra sidor med information som kan vara bra om du vill läsa på inför samtal om sex och relationer, du finner sidorna här.

Sex kan man ha med sig själv eller tillsammans med andra, med någon av samma kön eller annat kön, sällan, ofta eller aldrig och på en massa olika sätt – till exempel oralsex, smeksex, analsex, vaginalsex. Alla tänder på olika saker. Ändå finns det många föreställningar kring sex – vem som ska vilja ha sex med vem, vad man ska gilla och hur ofta man ska ha sex. Normerna är ofta olika för tjejer och killar, till exempel att killar alltid ska vilja ha sex eller att tjejer bara ligger när de är kära i någon. Det kan leda till att killar känner sig pressade att ha sex fast de inte vill, och att tjejer inte har sex fast de vill för att de är rädda för att någon ska sprida rykten om dem.

Fair Sex betyder rättvist, bra, schysst sex.

Fair Sex ska alltid:

  • vara ömsesidigt – du och den/de du vill ha sex med har sagt ja till sex och ni kan avbryta sexet när som helst om någon ändrar sig.
  • kännas bra – du har en bra känsla i magen. Du gör bara det du känner dig redo för.
  • vara säkert – du utsätter varken dig själv eller din partner för skada. Ni tar båda ansvar för att skydda er mot könssjukdomar och oönskad graviditet.

Det gäller före, under och efter ni har sex.

Hur vet man att någon annan vill ha sex?

Ofta vågar vi inte prata rakt ut om sex. Istället måste andra tolka och gissa vad vi menar och det kan leda till missförstånd.

För att försäkra oss om att det är Fair Sex måste vi prata om sex. Fundera över om, och i så fall hur, du vill ha sex. Berätta det och ta reda på vad den andra vill. Tänk på att många definierar sex på olika vis – stäm av under tiden så att alla inblandade känner sig bekväma och bara gör sådant de vill.

Lyssna alltid efter ett ja!

Ofta ligger fokus på att den som inte vill ha sex ska säga nej till det, trots att det är alla inblandades ansvar att ta reda på vad den andra vill. Ett ja eller nej kan sägas på olika sätt, både med ord och med kroppsspråk. Försäkra dig alltid om att den andra vill. Om en person som sagt ”ja” till sex ändå ligger stel som en pinne är antagligen något fel – stanna då upp och fråga. Respektera vad den/de du vill ha sex med vill! Att tjata på någon att ha sex på ett sätt som den är tveksam till är inte Fair Sex.

Både tjejer och killar utsätts för sexuella övergrepp. När unga blir utsatta för sexuella övergrepp är förövaren ofta jämnårig. Många har en bild av att våldtäkter begås av ”fula gubbar” på en mörk parkväg. I verkligheten sker övergrepp ofta inomhus och förövaren är i de allra flesta fallen någon som den utsatta känner. Relationen mellan utsatt och förövare leder till att många våldtäkter aldrig anmäls.

Det är inte Fair Sex om: 

  • Du känner dig tvingad eller pressad till det (du gör det bara för att ”alla andra gör det”, du egentligen inte vill, men gör det ändå för att få bekräftelse).
  • Det får dig att känna dig ångestfylld, ledsen eller utnyttjad före, innan eller efter. 
  • Du är osäker på om din partner upplever det som Fair Sex.