Sex kan man ha med sig själv eller tillsammans med andra, med någon av samma kön eller annat kön, sällan, ofta eller aldrig och på en massa olika sätt – till exempel oralsex, smeksex, analsex, vaginalsex.

Alla tänder på olika saker. Ändå finns det många fördomar kring sex – vem som ska vilja ha sex med vem, vad man ska gilla och hur ofta man ska ha sex. Fördomarna är ofta olika för tjejer och killar, till exempel att killar alltid ska vilja ha sex eller att tjejer bara ligger när de är kära i någon. Det kan leda till att killar känner sig pressade att ha sex fast de inte vill, och att tjejer inte har sex fast de vill för att de är rädda för att någon ska sprida rykten om dem.

Fair Sex betyder rättvist, bra, schysst sex.

Fair Sex ska alltid:

  • vara ömsesidigt – du och den/de du vill ha sex med har sagt ja till sex och ni kan avbryta sexet när som helst om någon ändrar sig.
  • kännas bra – du har en bra känsla i magen. Du gör bara det du känner dig redo för.
  • vara säkert – du utsätter varken dig själv eller din partner för skada. Ni tar båda ansvar för att skydda er mot könssjukdomar och oönskad graviditet. Det gäller före, under och efter ni har sex.

Hur vet man att någon annan vill ha sex?

Ofta vågar vi inte prata rakt ut om sex. Istället måste andra tolka och gissa vad vi menar och det kan leda till missförstånd.

För att försäkra oss om att det är Fair Sex måste vi prata om sex. Fundera över om, och i så fall hur, du vill ha sex. Berätta det och ta reda på vad den andra vill. Tänk på att många definierar sex på olika vis – stäm av under tiden så att alla inblandade känner sig bekväma och bara gör sådant de vill.

Lyssna alltid efter ett ja!

Ofta ligger fokus på att den som inte vill ha sex ska säga nej till det, trots att det är alla inblandades ansvar att ta reda på vad den andra vill. Ett ja eller nej kan sägas på olika sätt, både med ord och med kroppsspråk. Försäkra dig alltid om att den andra vill. Om en person som sagt ”ja” till sex ändå ligger stel som en pinne är antagligen något fel – stanna då upp och fråga. Respektera vad den/de du vill ha sex med vill! Att tjata på någon att ha sex på ett sätt som den är tveksam till är inte Fair Sex.

Om du har ångest eller känner dig utnyttjad, tvingad eller pressad till sex är det inte Fair Sex. Både tjejer och killar utsätts för sexuella övergrepp. När unga blir utsatta för sexuella övergrepp är förövaren ofta jämnårig.

Många har en bild av att våldtäkter begås av ”fula gubbar” på en mörk parkväg. I verkligheten sker övergrepp ofta inomhus och förövaren är i de allra flesta fallen någon man känner. Det leder till att många våldtäkter aldrig anmäls.

Det är inte Fair Sex om: 

  • Du känner dig tvingad eller pressad till det. (Du gör det bara för att ”alla andra gör det”, Du egentligen inte vill, men gör det ändå för att få bekräftelse. )
  • Det får dig att känna dig ångestfylld, ledsen eller utnyttjad före, innan eller efter. 
  • Du är osäker på om din partner upplever det som Fair Sex.

Har du blivit utsatt?

Det är vanligt att den som utsätts för ett sexuellt övergrepp känner skuld och skam. Många minns inte exakt vad som har hänt eller är rädda för att de inte har sagt nej tillräckligt tydligt. En vanlig reaktion när man blir utsatt för sexuella övergrepp är ”frozen fright”; man blir så rädd att man inte kan röra sig. Men att inte göra motstånd betyder inte att man går med på något! Kom ihåg att det alltid är den som begår ett övergrepp som har ansvaret, du har inte gjort något fel. Om du har varit med om ett sexuellt övergrepp ska du anmäla det till polisen. Du har också rätt att få bra hjälp – prata med någon!