Seksiä voi harrastaa yksin, yhdessä muiden kanssa, samaa tai eri sukupuolta olevan henkilön kanssa, harvoin, usein tai ei koskaan ja monin eri tavoin – seksiä on esimerkiksi suuseksi, hyväilyseksi, anaaliseksi, yhdyntä.

Kaikki innostuvat eri asioista. Seksiin liittyy kuitenkin monia ennakkoluuloja – kenen pitäisi haluta harrastaa seksiä ja kenen kanssa, mistä pitäisi pitää ja kuinka usein seksiä pitäisi harrastaa. Tyttöjen ja poikien ennakkoluulot ovat usein erilaisia. Poikien esimerkiksi pitäisi aina haluta harrastaa seksiä, ja tyttöjen taas ajatellaan haluavan seksiä vain, jos he ovat rakastuneita. Tämä voi johtaa siihen, että pojat kokevat painetta harrastaa seksiä vastoin tahtoaan, ja että tytöt eivät harrasta seksiä, vaikka haluaisivat, koska pelkäävät, että heistä aletaan levitellä juoruja.

Reilulla seksillä tarkoitetaan oikeudenmukaista ja hyvää seksiä.

Reilun seksin on aina:

  • oltava molemminpuolista – sekä sinä että seksikumppanisi olette suostuneet seksiin ja voitte keskeyttää seksin milloin vain, jos joku muuttaa mieltänsä.

  • tunnuttava hyvältä – sinulla pitää olla hyvä fiilis. Teet vain sellaisia asioita, joihin koet olevasi valmis.

  • oltava turvallista – älä aseta itseäsi tai kumppaniasi vaaraan. Molemmat ovat vastuussa siitä, että olette suojautuneet sukupuolitaudeilta ja ei-toivotulta raskaudelta. Tämä koskee tilannetta sekä ennen seksiä, sen aikana että sen jälkeen.

Mistä tietää, että joku haluaa harrastaa seksiä?

Emme useinkaan uskalla puhua seksistä suoraan. Sen sijaan muiden on tulkittava ja arvattava, mitä oikeastaan tarkoitamme, ja tämä voi aiheuttaa väärinkäsityksiä.

Varmistaaksemme, että seksi on Reilua, siitä on puhuttava. Mieti, haluatko harrastaa seksiä ja millaista seksiä se olisi. Kerro ajatuksistasi ja selvitä, mitä kumppanisi haluaa. Monet määrittelevät seksin eri tavoin – pyrkikää löytämään yhteisymmärrys, jotta kaikki osalliset tuntevat olonsa mukavaksi ja tekevät vain sellaisia asioita, joita haluavat.

Varmista aina, että kumppanisi sanoo ”kyllä”!

Monesti keskitytään siihen, että sen joka ei halua harrastaa seksiä, on sanottava ”ei”, huolimatta siitä, että on jokaisen osallisen vastuulla selvittää, mitä toinen haluaa. Suostumisen tai kieltäytymisen voi ilmaista monella eri tavalla, sekä sanoin että elein. Varmista aina, että kumppanisi haluaa samaa kuin sinä. Jos kumppanisi on ilmaissut suostuksensa seksiin, mutta makaa kuitenkin jäykkänä kuin tukki, jokin on luultavasti pielessä – pysähdy ja kysy asiasta. Kunnioita seksikumppanisi haluja! Seksi ei ole Reilua, jos toiselle jankuttaa sellaisen seksin harrastamisesta, joka hänen mielestään on epäilyttävää.

Jos olet ahdistunut tai tunnet itsesi hyväksikäytetyksi, pakotetuksi tai sinut on painostettu seksiin, kyse ei ole Reilusta seksistä. Sekä tyttöjä että poikia voi loukata seksuaalisesti. Kun nuoret joutuvat seksuaalisen loukkauksen kohteeksi, tekijä on usein samanikäinen.

Monien mielikuvissa raiskaajat ovat ”rumia ukkoja”, jotka tekevät rikoksensa pimeällä puistotiellä. Todellisuudessa rikokset tapahtuvat usein sisätiloissa, ja tekijä on useimmissa tapauksissa uhrille ennestään tuttu. Tämän takia monista raiskauksista ei koskaan tehdä rikosilmoitusta.

Seksi ei ole Reilua, jos

  • Tunnet, että sinut on pakotettu tai sinua on painostettu seksiin. (Suostut siihen vain, koska ”kaikki muutkin tekevät sitä”. Oikeastaan et haluaisi, mutta teet sen kuitenkin saadaksesi tunnustusta).

  • Tämä saa sinut tuntemaan ahdistusta, surua tai tunnet itsesi hyväksikäytetyksi jo seksiä ennen, sen aikana tai sen jälkeen.

  • Olet epävarma, onko seksi kumppanisi mielestä Reilua.

Onko sinua käytetty hyväksi?

On tavallista, että seksuaalisen loukkauksen kohteeksi joutunut henkilö tuntee syyllisyyttä ja häpeää. Monet eivät muista tarkalleen, mitä on tapahtunut tai pelkäävät, että eivät ole sanoneet ”ei” tarpeeksi selvästi. Tavallinen reaktio seksuaalirikoksen uhreilla on ”frozen freight”: pelko on niin voimakasta, että ei pysty edes liikkumaan. Vaikka ei tee vastarintaa, ei tarkoita, että suostuisi johonkin! Muista, että seksuaalirikoksen tekijä on aina vastuussa tapahtumista, sinä et ole tehnyt mitään väärää. Jos sinua on loukattu seksuaalisesti, tulee asiasta tehdä rikosilmoitus poliisille. Sinulla on myös oikeus saada apua – puhu jonkun kanssa!